keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Jukolan viestin valvojan rooli


Suomen Suunnistusliitto nimeää Jukolan viestin kilpailunvalvojan. Valvoja toimii myös Jukolan johtoryhmän sihteerinä ja esittelijänä. Johtoryhmässä on edustus Kaukametsäläisistä, SSL:sta ja Puolustusvoimista.

Kilpailunvalvojan tehtävänä on varmistaa kaiken kattavasti, että järjestelyt toteutetaan kilpailusääntöjä noudattaen niin, että urheilullinen oikeudenmukaisuus toteutuu. Lisäksi on varmistettava, että järjestelyissä huomioidaan Jukolan erityispiirteet. Näissä merkeissä hän neuvoo ja ohjaa järjestäjiä. Valvoja vastaa työstään Jukolan järjestämisoikeuden myöntäjille, järjestäjille ja kilpailijoille.

Vuositasolla valvojan työ vaatii 2-3 kuukauden työpanoksen. Järjestäjien omat, hyvinkin erilaiset toiveet/tarpeet vaikuttavat merkittävästi valvojan tekemään työmäärään. Jukolan järjestelyohjeet on laadittu  ehkä liiankin laajoiksi, koska läheskään kaikki eivät niitä jostain syystä jaksa lukea, vaan käyttävät helpointa tietä eli kysyvät asiaa valvojalta. On toki parempi kysyä kuin tehdä turhaa tai myöhemmin mahdollisesti korjattavaksi joutuvaa työtä.

Järjestelysopimuksen liitteenä on valvojan laatima valvontasuunnitelma määräaikoineen. Sitä noudattamalla pyritään varmistamaan järjestelyjen sujuminen oikeassa aikataulussa. Järjestelytoimikuntien kokoukset sujuvat pääosin varsin jouhevasti, joskin toimintatavoissa on huomattavia lähinnä maakunnallisia eroja.  
Muistuu mieleeni eräs kokous jota ennen järjestävästä organisaatiosta useampi henkilö esitti huolestuneena toiveen, että puuttuisin kokouksessa järjestelyjen hitaaseen etenemiseen. Otin asian esille ja kokous päättyi sopuisasti toteamukseen että laitetaan asiat kuntoon.

Seuraavana aamuna avasin sähköpostin, kas kummaa, siellä oli palautetta täydeltä laidalta. Meidän Jukolassa ei valvojaa, Kaukametsäläisiä ja SSL:a tarvita. Omalta osaltani ripustin pyyhkeet kuivumaan. Pikkuhiljaa tilanne rauhoittui ja eräänä päivänä minut kutsuttiin paikalle kertomaan ohjeita Jukolaan liittyvistä erityispiirteistä. Aloitimme lounaalla ja jatkoimme keskusteluja pitkälle iltaan. Jukolasta tuli lopulta yksi parhaista.

Kilpailukeskuksen rakentaminen on usein monitahoinen ja aikaa vievä tehtävä. Valvojan tulee varmistaa, että kaikki tarpeelliset toiminnat on suunnitelmassa huomioitu. Pääasia on huolehtia, että itse kilpailuun liittyvät toiminnat ovat kunnossa. Muutaman kerran valvoja on kutsuttu ratkaisemaan ns. rajatapauksia, joissa järjestäjät ovat keskenään eri linjoilla. Heitä ulkopuolisen valvojan kanta on usein helpottanut yhteisen ratkaisun löytämisessä.

Ratojen suunnittelu hajontoineen kiinnostaa kaikkia suunnistajia. Jukolan ratamestarin työ poikkeaa muista viesteistä erittäin paljon eikä vähiten jatkuvasti kasvavien osanottajamäärien ja tekniikan nopean kehityksen vuoksi. Kilpailunvalvoja pitää säännöllisesti yhteyttä ratamestareihin ja ratavalvojaan. Yhteistyöllä pyritään parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Tämän toteutumisen esteenä on harmittavan usein reunaehtoja, jotka ovat tulleet esille vasta tapahtuman myöntämisen jälkeen. Tästä esimerkkinä Jukola, jossa tien päällystämisestä johtuva kiista johti siihen, että maanomistaja kielsi suunnistuksen kannalta parhaan alueen käytön. Lupaa ei tullut, vaikka asialla olivat pitäjän parhaat voimat kunnanjohtajasta kirkkoherraan.

Ennen ratojen painamista valvoja tarkastaa ja hyväksyy kartan, radat, hajontakaaviot ja -taulukot. Kun kartat tulevat painosta, tarkastetaan painotyön laatu ennen niiden pussitusta.Yhteistyö ratamestareiden, ratavalvojan  ja kaikkien karttojen kanssa tekemisissä olevien henkilöiden kanssa täytyy sujua kitkatta, sillä karttoja on todella paljon ja kaikenkarvaisia urkkijoita kyllä riittää. Järjestäjät suunnittelevat ja esittävät valvojalle miten ja milloin ratoihin liittyvät asiat tuodaan esille televisiossa, kisapaikalla, internetissä jne. Valvoja hyväksyessään suunnitelman ottaa myös vastuun urheilullisen oikeudenmukaisuuden toteutumisesta.

Lajisääntöjen mukaisesti valvoja antaa luvan kilpailun aloittamiseen saatuaan sitä ennen tiedon kilpailunjohtajalta ja ratamestarilta/ratavalvojalta, että kaikki on kunnossa. Viestien aikana valvoja seuraa kilpailun edistymistä ja on tarvittaessa  järjestäjien käytettävissä mahdollisia ongelmatilanteita ratkottaessa. 
Järjestäjien tekemät pikkumokat on lähes kaikki pystytty hoitamaan keskenäisillä sopimuksilla. Kymmenen vuoden aikana vain kaksi tapausta on edennyt tuomarineuvoston käsittelyyn. Molemmissa tapauksissa kyseessä oli järjestäjien tekemä virhe. Toimitsijan tekemä virhe kohdistui kaukana kärjen takana kilpailuviin joukkueisiin.

Koska kartat ratoineen on aikataulusta johtuen painettava viimeistään maaliskuun lopussa, ei niitä sen jälkeen voi enää päivittää. Onneksi sateiset keväät tai maanomistajien yllättäen tekemät metsätyöt eivät ole ratkaisevasti vaikuttaneet ratoihin. Pientä haittaa tämän tyyppisistä asioista on kuitenkin ollut.  
GPS:n tulo kärkijoukkueille on selvästi vähentänyt turhaa spekulointia eri hajontojen aikaeroista. Syynä lienee ainakin se, että nyt näkyy kaikille myös kärjessä suunnistavien tekemät omat virheet.

Erään Jukolan jälkeen sain kutsun SSL:n liittohallituksen kokoukseen. Syynä oli se, että erään suunnistavan hallituksen jäsenen mielestä Jukolan radat eivät olleet alkuunkaan sellaisia kuin niiden pitäisi olla. Lisäksi olin hänen mielestään antanut erään huippujoukkueen vaihtaa juoksujärjestystä ilman pätevää syytä. Pyysin ratamestarilta kommentit ja kokosin muut tiedot mukaani ja menin kokoukseen. Noin puolen tunnin esityksen ja keskustelujen jälkeen hallituksen jäsenet ilmaisivat tyytyväisyytensä tehtyihin ratkaisuihin. Jupakan alkuun laittanut jäsen tuli tilaisuuteen myöhässä eikä lopulta kommentoinut asiaa edes pj:n sitä kysyessä.

Suurelle osalle suunnistajia Jukola on vuoden tärkein tapahtuma, useiden mielestä suunnistajan joulu. Järjestäjät saavat usein palautetta -  niin risuja kuin ruusujakin -  mielestäni se kertoo osaltaan suunnistajien aidosta kiinnostuksesta suomalaisen suunnistuksen lippulaivaan. Ei ole ihme jos monta vuotta kestävän ja todella suuritöisen tapahtuman järjestelykoneistokin joskus yskähtelee  ja kulissien takana sanan säilä välillä vähän sinkoilee.

Uskon, että vuosittain järjestettävä Jukolan tiedonsiirtokokous sekä kiinteä ja ennakkoluuloton yhteistyö eri  järjestäjien välillä tulee säilyttämään Jukolan viestin järjestelyt korkealla tasolla myös tulevina vuosina. Se vaatii vahvaa sitoutumista ja suurta työpanosta tulevilta järjestäjiltä, valvojilta ja eri alojen asiantuntijoilta.
Hyvin järjestetty Jukola palkitsee tekijänsä ainutlaatuisen kokemuksen lisäksi myös kohtuullisella taloudellisella tuloksella.      

Arvo Kantola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti